Terug naar overzicht

HBC Special: Sera del caffè e grappa

06 februari 2017

Met trots presenteert Espressissimo de eerste HBC koffie en grappa avond!

Wat gaan wij doen? Even wachten. Eerst een stukje geschiedenis.

Filterkoffie:

Al zo’n 250 jaar zijn de meeste Nederlanders gewend aan het lurken van (Douwe Egberts) filterkoffie. Een taaie gewoonte. En dat sla je er niet makkelijk uit. Gelukkig is er in de afgelopen 10 jaar een ware koffierevolutie ontstaan. 

Nespresso:

Wat de meeste mensen niet weten is dat Nestlé al in 1986 het nu populaire Nespressossyteem in de markt gezet. De wereld was toen nog niet klaar voor deze kostbare per stuk verpakte koffiecups. 

Het succes van Nespresso startte pas in 1991 toen er een Marketing Manager op het project werd gezet. Mede door toedoen van George Clooney ging ‘de hele wereld’ aan de cups. Van Nespresso kun je veel zeggen, maar dankzij dit product werd de drank espresso toegankelijk. Als je getooid bent met baard en tattoo’s en in de luxe positie bent om een dag op te offeren voor het drinken van een Slow Coffee dan wil je het volgende niet horen maar de hippe koffiebarretjes ‘community’ danken hun bestaan aan Clooney & co. Van dat idee word ik heel vrolijk.

Illycaffè: De champagne onder de Italiaanse espresso.

Nespresso was niet de eerste. Het Italiaanse illycaffè deed in 1974 een uitvinding van de easy serving espresso (pad). 7 gram 100% arabica koffie, aangedrukt en verpakt tussen papier wat voor de perfecte espresso zorgde. Het systeem was briljant, alleen de koffie te duur en te Italiaans (lees: espresso) voor de massa. Daar wist en DE en Philips wel raad mee. De illy espresso-serving werd gekopieerd en men noemde het Senseo.

N.B.: Espressissimo is sinds 1994 Nationaal Officedealer en onze hardloper was deze illyserving in de speciaal voor de Nederlandse markt geproduceerde lichte branding. Jammer genoeg stopte Italië jaren geleden met de productie van deze branding en zo ook ons succes in de zakelijke markt met servings.

Waarom zo’n lange introductie voor een HBC koffie & grappa avond? Dat zal ik je schrijven. Als je de tijd hebt genomen om dit verhaal te lezen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd in het onderwerp en hebben wij zodoende al een natuurlijke selectie gemaakt. Je hebt dan ook direct kunnen lezen dat het ons om kennis, kwaliteit en een glimlach gaat. Waarom een selectie? Voor deze bijzondere avond die wij organiseren, is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. En die avond delen wij graag met gelijkgestemden. Val je bij toeval in deze alinea? Graag weer even terug naar het begin en dan helemaal lezen aub!

Moliendo caffè by Espressissimo

In 2013 ontwikkelden wij onze eigen melange 100% toparabica koffiebonen. De blend is samengesteld uit Rainforest Alliance gecertificeerde koffie uit Brazilië, Nicaragua en Ethiopië. Waarom een eigen blend als je al 20 jaar illycaffè mag vertegenwoordigen? Illy is wat ons betreft de perfecte espresso voor de liefhebber van een uitgebalanceerde constante kwaliteit. In de B2B waar wij vooral in actief zijn wordt voornamelijk lungo (koffie) gedronken. Voor die doelgroep en voor het uit laten komen van een jongensdroom hebben wij Moliendo samengesteld. Een koffie die in kwaliteit meekan met illy, geschikt is voor grote koppen koffie en concurrerend in prijs.

Komt dat proeven, maar vooral ook komt dat cuppen!

Het proeven van onze Moliendo bonen is al reden genoeg om naar deze avond te komen. Vinden wij. Maar dat proeven kan natuurlijk altijd. Iedereen is van harte welkom voor een proef op de tong in onze winkel op de Frederikstraat (nr 72). Wat ons leuk lijkt is om op deze avond eens de tijd te nemen voor een eerste kennismaking met het fenomeen cuppen. Cuppen is het proeven van koffie zoals koffiebranders dat doen. De geleverde groene koffiebonen moeten altijd getest worden. Deze koffie komt aan in grote jute zakken en om de kwaliteit te kunnen toetsen zoals die is overeengekomen bij de inkoop is er een cupsessie nodig. Het cuppen van koffie wordt gedaan door specialisten in het vak. De groene koffie wordt eerst op kleine schaal gebrand en vervolgens geproefd.

Op een avond kun je dat niet leren. Wat je wel kunt doen is proeven dat arabica koffiebonen uit Ethiopië anders proeven dan de koffiebonen uit Brazilië. We gaan zelfs een  voorzichtige poging ondernemen in het raden van smaakprofielen. Op deze lichtvoetige manier nemen wij jullie mee in de wondere wereld van koffie.

Caffè corretto

Ooit gehoord van een caffè corretto? Dat is een espresso en een scheut grappa. Het wordt nauwelijks nog gedronken, maar let in een Italiaanse bar op de oudere mannen aan de bar. Grote kans dat je het bijschenken van grappa vanaf nu gaat zien. 

Wat is grappa?

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde alcoholische drank, die vervaardigd wordt uit distillatie van de restanten van de druiven na de wijnbereiding, dat wil zeggen de vellen en de zaden. Oorspronkelijk was het een manier om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen.

Over deze goedkope vorm van distallatie willen wij het niet hebben. De grappa uit ons verhaal is te mooi om in de koffie te stoppen.

Grappa L’Ones, Panchia (Trentino)

Mijn zakenpartner, Robert Koetsier, is importeur van het prachtige grappa bedrijf L’Ones uit Trentino. Deze unieke onderneming maakt een reeks natuurlijke infusies op basis van Trentino grappa. Elk ingrediënt wordt met de hand geplukt en alleen het beste wordt bij het langdurige productieproces gebruikt. Hierdoor is de oplage beperkt. L’Ones levert alleen aan (top)restaurants in de regio Trentino en in Nederland exclusief aan Robert. Op de Koffie & grappa avond vertelt hij over dit mooie product en is er gelegenheid om te proeven.

Om een lang verhaal kort te maken: Tot de 22ste! (Eddy Kreischer, Espressissimo BV)

Img_2422_large
Door Raymon Geldof om 10:38